Mens zijn is heel wat. Fysiek, emotioneel, seksueel, mentaal, spiritueel, energetisch (en wie weet wat nog meer). Of we het willen of niet, we zijn altijd in ontwikkeling. 

We leven in een tijd waarin heel veel kennis beschikbaar is over lichaam, geest en spirit. We begrijpen steeds beter dat niets op zichzelf staat. Processen in het lichaam beïnvloeden hoe we ons voelen en functioneren, gebeurtenissen zijn niet over als ze voorbij zijn, het privéleven beïnvloed het professionele leven en omgekeerd en zelfs gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met ons te maken hebben kunnen ons toch van slag brengen.

Er zijn talloze methodes en benaderingen om lekkerder te leven of doelen te bereiken die bewezen, echt resultaat opleveren. Toch bestaat er (wat mij betreft) niet één alles omvattende pil, therapie, levensbeschouwing, gebeurtenis of toverstokje dat alles voor altijd regelt en voor iedereen werkt.

Hoe groot of klein een vraag, verlangen of worsteling ook is en ongeacht op welk vlak van het bestaan deze zich het meest duidelijk afspeelt, het biedt altijd een ingang naar groei. Groei op één vlak sijpelt door naar de andere aspecten van ons bestaan en stimuleert verdere groei; in onszelf en bij de mensen om ons heen. Mensen die inzicht hebben in- en comfortabel zijn met wie ze zijn voelen zich over het algemeen gelukkiger, zijn gezonder, fijner om mee om te gaan en kunnen het leven beter aan. Hierdoor zijn ze betere ouders, betere partners, betere collega’s, betere leidinggevenden, betere buren en ga zo maar door zijn.

 

Hoewel je alleen zelf echt kunt bepalen wat goed voor je is - niemand anders leeft immers jouw leven - is de eigen geest doorgaans geen betrouwbare sparringpartner om de eigen worstelingen te doorgronden en er een eerlijk, kritisch en compassievol licht op te schijnen. Laat staan er door heen te werken. Op bepaalde momenten is capabele begeleiding een zegen. 

Niet iemand die pretendeert alle antwoorden te hebben of jou beter te kennen dan jij jezelf, maar iemand die je bijstaat, je kan volgen, zich niet om de tuin laat leiden en het vermogen heeft een voldoende veilige omgeving te creëren om (waar nodig) diep te gaan en er weer uit te komen.  Zo iemand ben ik.